Agricultural Tourism

Agriculture tourism ialah satu cara untuk menarik pelancong untuk mengenali tentang agriculture dan untuk mengekalkan keseimbangan eko-sistem. Kombinasi antara agriculture dan tourism dalam industry ini sangat popular dalam kalangan pelancong yang memanfaatkan alam semula jadi lebih-lebih lagi jika ia berkait-rapat dengan eko-sistem.

Sebagai contoh di Thailand, dengan adanya plantation bunga matahari, pengunjung akan lebih tertarik untuk tahu lebih lanjut mengenai proses plantation tersebut. Manakala di Bali sangat terkenal dengan sawah padi Tegalalang. Keduanya adalah contoh yang baik bagi agriculture tourism di negara-negara ASEAN.

Walnut, antara kacang paling banyak dikonsum, selalunya digunakan untuk membuat pastry seperti kek dan biskut atau dimakan begitu sahaja sebagai snek. Ia mengandungi pelbagai nutrisi yang tinggi seperti fiber, lemak kacang, vitamin dan mineral serta tinggi antioxidant juga.

Walnut telah menjadi bahan yang mempunyai high demand dalam market dan disupply ke seluruh dunia setiap hari. Dengan high demand terhadap sesuatu bahan itu seterusnya boleh mendatangkan satu bentuk industri yang lain.